Zonnepanelen zijn een investering in de toekomst. Je maakt gebruik van de meest milieuvriendelijke energieleverancier die er is én je bespaart flink op je eigen energiekosten. Ondertussen zijn de prijzen voor zonnepanelen de laatste jaren wel zo’n 60% gedaald. Daardoor kunnen steeds meer mensen hun eigen elektriciteitscentrale met winst laten draaien. En daar hoeft de zon niet eens bovenmatig veel voor te schijnen.

Hoeveelheid stroom

De hoeveelheid stroom die zonnepanelen voor een huishouden kunnen opwekken is zowel afhankelijk van het aantal panelen en zonne-uren, als van de windrichting en hoek waarin de panelen zijn geplaatst. Een expert zal jouw dak keuren en bepalen hoeveel panelen er maximaal op passen. Sommige daken zijn niet geschikt, maar de meeste wel. Op platte daken worden de panelen in een standaard geplaatst.

Kosten beperken

Vanzelfsprekend hoef je niet het maximaal aantal zonnepanelen te nemen, maar kun je ook kiezen voor een kleiner pakket. Er zijn veel aanbieders op de markt, dus het vergelijken van prijzen loont. Het is overigens goed mogelijk dat de kosten de komende jaren nog verder dalen. Daar staat tegenover dat er steeds minder subsidies beschikbaar zijn, al geven sommige gemeenten ze nog.

Terugverdienen

De tijd die nodig is om alle kosten terug te verdienen lag lang rond de 10 jaar, maar is door de prijsdalingen waarschijnlijk gezakt. Over de levensduur van zonnepanelen bestaan uiteenlopende opvattingen, maar zo’n 20 tot 25 jaar moeten ze halen. Kwalitatief hoogwaardige panelen gaan waarschijnlijk nog langer mee.

Alles wordt verrekend

De zonnepanelen leveren een gedeelte van je eigen stroomgebruik, wat je dus bespaart op je energiekosten. Je krijgt alleen nog een rekening voor de extra elektriciteit die je nodig had. Vanzelf blijven er altijd periodes dat er geen zon is en je extra stroom nodig hebt.

Er zijn echter ook genoeg momenten dat het andersom is. Dat de zon wél schijnt en er bijvoorbeeld niemand thuis was. Dan wek je meer stroom op dan je verbruikt. Deze overtollige stroom wordt teruggeleverd aan jouw energieleverancier. Deze kWh gaan echter niet verloren voor jou, maar worden op je energierekening met je verrekend. Dat wordt ‘salderen’ genoemd. Je hebt daar wel een aangepaste meter voor nodig.

Een zinvolle investering

Uiteindelijk profiteer je dus daadwerkelijk van alle door jouw panelen opgewekte elektriciteit. Ondertussen is de terugverdientijd van de investering veel lager dan de levensduur van de panelen, zelfs bij Nederlands weer en zelfs wanneer de panelen niet de meest ideale kant opwijzen. Daarmee is het wel zeker dat zo’n eigen elektriciteitscentrale op de lange duur niks dan winst oplevert.