Besparen op je elektriciteitsfactuur hoeft geen grote investeringswerken te vragen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Ook kleine aanpassingen kunnen je flink wat geld opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van klassieke gloeilampen door energiezuinige LED verlichting.
LED is namelijk veel beter in het omzetten van elektriciteit naar licht. Bij gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen gaat veel meer energie verloren aan warmte.

Ter vergelijking: een gloeilamp van 60 Watt komt overeen met een halogeenlamp van 40 Watt en een LED van 7 Watt. Je krijgt evenveel licht voor minder energie.

Bovenstaande vergelijking klinkt misschien niet imposant, maar op een hele woning kan het een wereld van verschil betekenen. Zoals het spreekwoord zegt: alle beetjes helpen. Stel dat we in een gemiddeld huishouden een 30-tal lichtpunten hebben (hanglampen, inbouwspots, tafellampen, buitenverlichting, enz). Een groot deel van deze lampen zal meerdere uren per dag branden. Wanneer we deze lampen vervangen door energiezuinige LED verlichting, kunnen we al gauw enkele honderden euro’s per jaar besparen.
De kostprijs voor de investering in deze energiezuinige verlichting is dus in enkele jaren terugbetaald. Vanaf dan vormt LED pure winst.
Nog niet helemaal zeker of je moet investeren in LED lampen? Dan kan je deze berekeningstool gebruiken. Hiermee bereken je hoeveel je kan besparen met LED. Je ziet niet alleen hoeveel de jaarlijkse uitgespaarde elektriciteitskost bedraagt, maar ook de hoeveelheid elektriciteit die bespaard wordt over de volledige levensduur van de LED.
Wat LED ook interessant maakt, zijn de verschillende soorten ballonnetjes. Er zijn namelijk LED lampen die in de klassieke E27 en E40 fittings passen. Je hoeft dus niet alle lampen in huis te vervangen. Oude lamp eruit, nieuwe LED erin en klaar is kees!