Hoeveel elektrische apparaten heb jij in de keuken staan? Als je even goed kijkt, zul je zien dat een groot gedeelte van je energieverbruik in de keuken plaatsvindt. Het fornuis en de vaatwasser gebruiken we dagelijks. Sommige apparaten kun je helaas niet uitzetten, zoals de koelkast en de vriezer. Maar er zijn manieren waarop we, naast energie vergelijken voor de goedkoopste energie, kunnen besparen op ons energieverbruik.

Vaatwasser is de grootste energieslurper

Hoeveel mensen draaien niet elke dag de vaatwasser? Sommigen draaien hem zelfs twee keer op een dag. Zonde, want een vaatwasser verbruikt veel energie. De kunst van het besparen op de vaatwasser is niet om dan maar alles met de hand af te wassen (hoewel dit energiezuiniger is dan het draaien van de vaatwasser), maar om het apparaat op de juiste manier in te ruimen. Zet borden recht in de houders, plaats koppen netjes naast elkaar en je zult zien dat je er veel meer in kwijt kunt. Pannen en grote schalen was je beter met de hand af. Zo bespaar je ruimte in de vaatwasser en doe je er ineens twee dagen mee voordat je hem weer aanzet.

Bespaartips voor koelkast en vriezer

Als je de vriezer een lange tijd niet schoonmaakt, ontstaat een flinke ijslaag. Hoewel het lijkt alsof je vriezer daar blij mee is, kun je er beter voor zorgen dat de vriezer ijsvrij blijft. Een laag van 1 cm dik zorgt er al voor dat de vriezer 10% meer energie moet leveren om op temperatuur te blijven. Ontdooi bevroren etenswaren in de koelkast en zorg ervoor dat de rubbers van de deur goed aansluiten. De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 tot 5 graden. De vriezer stel je het best in op -18 graden Celsius. Iedere temperatuur lager zorgt voor extra energiegebruik.

Energie besparen op het fornuis

Sta je op het punt om een nieuwe keuken aan te schaffen, kies dan voor een gasfornuis. Koken op gas is het meest energiezuinig. Heb je geen gasaansluiting, dan kies je het best voor een inductiekookplaat. Kook met het deksel op de pan en zorg dat je het juiste formaat pan gebruikt voor de juiste kookpit. Wanneer je deze tips ter harte neemt, kun je eenvoudig energie besparen in de keuken.

energie besparen keuken