De slimme thermostaat is een van de nieuwste snufjes op de markt. De een nog mooier of gecompliceerder dan de ander. De slimme thermostaat wordt gezien als dé bespaartool. Is dat wel zo? Word zelf expert en lees alle in’s en out’s van de slimme thermostaat.

Wat is een slimme thermostaat?

Het woord ‘slimme’ verraad het eigenlijk al. Deze thermostaat kan heel veel zelf. De thermostaat is zo gebouwd dat het kan leren over jouw leefwijze. Wanneer je werkt en wanneer je weer thuis komt bijvoorbeeld. De slimme thermostaat vervangt hierbij het oude model waarbij je alles handmatig moet doen. Deze thermostaat heeft een goed geheugen, want het slaat alle informatie op en past zich zo aan op jouw leefwijze.

Besparen met de slimme thermostaat

Een slimme thermostaat geeft je inzicht in je verbruik. Zo kan je het energieverbruik goed in de gaten houden en waar nodig je verbruik of je termijnbedrag aanpassen. Door zelf je verbruik te controleren heb je meer grip op je vaste lasten. Besparen eindigt niet bij het aanschaffen van een slimme thermostaat. Energie vergelijk je via een vergelijkingswebsite als Overstappen.nl. Op basis van jouw persoonlijke wensen krijg je een lijst te zien met de goedkoopste energieleveranciers bovenaan. Zo betaal je dus nooit te veel voor energie. Als je na elk contract een nieuwe vergelijking maakt en overstapt naar een andere leverancier profiteer je elk contract opnieuw van actietarieven en welkomstkortingen.

Sluipverbruik elimineren

Je kan een slimme meter heel goed gebruiken voor het ontdekken van sluipverbruik. Zonder dat je het doorhebt verbruiken heel veel apparaten stiekem stroom zonder dat je ze gebruikt. Dat is natuurlijk zonde. In de app die speciaal voor jouw thermostaat is gemaakt kan je precies zien welke apparaten stroom verbruiken zonder dat je daar erg in hebt. De meeste mensen maken zich niet druk om sluipverbruik terwijl hier juist veel op bespaard kan worden!

Meer dan een thermostaat

Sommige thermostaten zijn zo compleet dat je ze ook voor andere dingen kan gebruiken. In een aantal thermostaten zit een bewegingssensor. Deze sensor merkt op wanneer je het huis verlaat en zet dan meteen de verwarming uit. Dat is helaas niet altijd het beste voor de portemonnee: het huis blijf langer warm dan nodig. Wat wel heel handig is, is een ingebouwd inbraakalarm. Een aantal thermostaten kan je zelfs gebruiken als rook- en koolstofdioxidemeter. Een thermostaat was nog nooit zo compleet.

Aanschaffen van een thermostaat

Tegenwoordig hoef je niet een duur contract af te sluiten bij een energieleverancier om een slimme thermostaat te krijgen. Op internet kan je er zelf eentje bestellen. De beste manier van besparen is om energiecontracten te vergelijken. Dat is het makkelijkst op www.energie-vergelijken.com. Bij veel energiecontracten krijg je zelfs een welkomstkorting waar je de slimme thermostaat van kan aanschaffen. Dus dan heb je én geen duur energiecontract én een slimme thermostaat! Wie is er dan het slimst?