Veel jongeren passen de zorgverzekering niet aan zodra zij achttien jaar worden. Een jammerlijk gegeven dat ervoor zorgt dat er veel geld verloren gaat.

Over-of onderverzekerd

Uit onderzoek van UnitedConsumers blijkt dat ruim 25 procent van de ongeveer 200.00 jongeren niet aan hun zorgverzekering denkt als zij 18 jaar worden. Tot aan deze leeftijd zijn de jongeren gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van hun ouders. Daarna kunnen zij kiezen voor een zelfstandige verzekering of zij kunnen op de polis bij de ouder blijven staan. Als er geen wijzigingen worden doorgevoerd leidt dat vaak tot over-of onderverzekerd zijn. Op deze manier ontstaan er een hoop onnodige kosten die makkelijk vermeden kunnen worden. Maar liefst 54 procent van de jongeren blijft bij hun ouders op de polis staan in het eerste jaar dat er een eigen verzekering kan worden afgesloten.

Collectief

Jongeren kunnen niet alleen besparen op de het feit dat zij wel of niet de zorgverzekering aanpassen, ook waar zij hun zorgverzekering afsluiten heeft invloed op de kosten. Het inkopen van diensten of producten via een collectief is al langere tijd in opkomst en is ook heel goed mogelijk met zorgverzekeringen. De kortingen die gegeven worden aan de collectieve inkoper, worden immers doorberekend aan de individuele klant. Het is dus ook raadzaam voor jongeren te kijken naar de opties bij een collectieve zorgverzekering inkoper.

Basisverzekering

Van de 18-jarigen die er wel voor kiezen om hun zorgverzekering aan te passen, kiest driekwart overigens voor een aanvullende verzekering. Dat is minder dan gemiddeld maar laat zich makkelijk verklaren. Jonge mensen zijn in de regel gezonder en hebben minder kwaaltjes dan ouderen. Toch is het voor jonge mensen ook verstandig om verder te kijken dan alleen een basisverzekering. Na je 18e vervalt veel gratis zorg waar je als kind aanspraak op kon maken. Na je 18e loop je dus een hoger risico dat je onderverzekerd bent als je alleen gebruik maakt van een basisverzekering.