Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar er zijn een heleboel mogelijkheden om te besparen op uw energiekosten. Denk hierbij aan het correct afstellen van de centrale verwarming, de deuren sluiten in de kamers of zorgen dat er geen koude lucht door kieren kan komen.

Een andere mogelijkheid is om te gaan verwarmen met een andere vorm van energie. Brandhout is vaak niet het meest voor de hand liggende antwoord, maar toch is dit één van de beste mogelijkheden om op over te stappen. Brandhout is een zeer natuurlijk product, waardoor u naast het verwarmen van uw huis ook rekening houdt met het milieu. Om het hout milieubewust en goed te kunnen stoken, dient er wel één en ander in orde te zijn.

Het is van zeer groot belang dat het hout goed droog is, wat inhoudt dat het vochtigheidspercentage niet hoger is dan 20-25%. Dit zorgt voor een volledige verbranding, waardoor er ook minder roet ontstaat dat kan blijven hangen in de schouw of het rookkanaal. Daarnaast zorgt een laag vochtigheidspercentage voor een hoog rendement en dit zorgt ervoor dat u meer warmte verkrijgt met minder hout. Tevens komt het brandhout tot een volledige verbranding, wat het milieu ook ten goede komt.

In de meeste gevallen wordt er niet overgestapt op brandhout, omdat er wordt gedacht dat het aanschaffen van een houtkachel met toebehoren erg duur is. Naast een kachel of haard is er enkele meters rookkanaal, wat materiaal om het vast te zetten en een dakdoorvoer nodig. Gemiddeld kan er een houtkachel worden geïnstalleerd voor € 2.000. Dit is gemakkelijk binnen enkele jaren terug te verdienen wanneer u een hoog rendement behaald.