Door een nieuwe CV ketel aan te schaffen, kun je besparen op je energiekosten. Dat heeft diverse voordelen.

Allereerst is het natuurlijk goed voor je portemonnee als je geldt overhoudt. Als je minder kwijt bent aan energiekosten, kun je dat geld uitgeven aan andere zaken. Je zou het bijvoorbeeld kunnen opsparen en er een vakantie van kunnen boeken. Je zou er ook een leuk dagje mee uit kunnen gaan, bijvoorbeeld naar de dierentuin met de kinderen, of lekker eten met wat vrienden of vriendinnen.

Een ander voordeel vindt plaats aan de kant van het milieu. De meeste elektriciteit is grijze stroom, en wordt dus niet duurzaam opgewekt. Duurzame energie is energie waarvoor duurzame brandstoffen worden gebruikt. Een duurzame brandstof is een brandstof die in principe onbeperkt is. Veel elektriciteit wordt opgewekt met kolen, gas of olie. Dit moet worden verbrand voordat er elektriciteit opgewekt kan worden, terwijl de kolen, het gas en de olie niet onbeperkt zijn. Dat zal dus een keer opraken, waardoor die brandstof dus ook niet duurzaam is. Duurzame elektriciteit is bijvoorbeeld elektriciteit die is opgewekt door wind via windmolens. Een ander voorbeeld is zonne-energie dat door middel van het licht dat de zon opbrengt wordt opgewekt. Minder bekend zijn de waterkrachtcentrales, waarmee met de kracht van het water elektriciteit kan worden opgewekt. Grijze stroom is een belasting voor het milieu, voornamelijk door de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten, maar ook doordat de natuurlijke grondstoffen worden verbruikt terwijl deze niet onbeperkt voorradig zijn. Wanneer dit dus wordt verminderd door een lager energieverbruik, zal er met de huidige voorraden langer gedaan kunnen worden.

Maar hoe bespaar je eigenlijk op energie? Bron: http://www.loodgieters-tilburg.nl
De techniek achter CV ketels gaat hard vooruit. Waar ketels enkele jaren terug rendementen van rond de 100% hadden, zit men daar nu inmiddels al ver overheen. Op die manier zijn er zelfs rendementen van meer dan 100% te behalen! Als je nieuwe CV ketel efficiƫnter is dan de huidige CV ketel, kan het dus zijn dat je op die manier op de lange termijn goedkoper uit bent als je de huidige CV ketel laat vervangen; ook als deze nog niet echt aan vervanging toe is.
Bovendien wordt een nieuwe CV ketel geheel op de, misschien inmiddels gewijzigde, situatie ingesteld. Men stelt de CV ketel zo in dat voor de situatie waarin hij hangt, het rendement zo hoog mogelijk is. Een nieuwe CV ketel kan dus ook om die reden efficiƫnter zijn dan de huidige CV ketel.

Voor het beste advies kun je naar een lokale CV installateur gaan. Hij kan voorrekenen wat een nieuwe CV ketel zou kosten en hoe hoog de besparing zal kunnen zijn. Bovendien kan hij in sommige gevallen de huidige CV ketel overnemen zodat je alsnog wat voor de huidige CV ketel terugkrijgt. Dit verschilt echter enorm per geval, waardoor je er dus goed aan doet door even advies van een deskundige op dit vakgebied te raadplegen. Geld besparen is immers altijd handig!