De maandelijkse kosten omlaag krijgen, we willen het allemaal wel. We kunnen overbodige abonnementen stopzetten, in een goedkopere auto rijden of boodschappen doen in een goedkopere supermarkt. Maar, ook besparen op energiekosten kan in de maand al snel vele euro’s schelen.

Energielabels

Tegenwoordig moeten fabrikanten zich aan bepaalde energievoorwaarden houden. Hoe beter het energielabel van het apparaat is, bij televisies bijvoorbeeld A, maar bij koelkasten zelfs tot A+++, hoe zuiniger het apparaat omspringt met energie. Dit kan tientallen euro’s per jaar besparing opleveren.

Sluipverbruik

Sluipverbruik houdt in dat apparaten in huis energie verbruiken wanneer dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Denk aan standy-by van de televisie of computer, of een printer, dvd-speler en geluidsysteem die heel de dag aanstaan terwijl ze helemaal niet gebruikt worden. Soms scheelt het vele tientallen euro’s op jaarbasis om apparaten ook echt helemaal uit te zetten als dit mogelijk is.

Koken met gas

Elektrisch koken op bijvoorbeeld een inductie- of keramischeplaat is niet alleen slechter oor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een gemiddelde gaskookplaat verbruikt zo’n 37 kubieke meter gas op jaarbasis tegen een slordige 200 KWh van een elektrische kookplaat. De kosten voor gas liggen hiermee op zo’n €20 tegenover €35 tot €50 voor elektrisch. Wanneer je naast een gaskookplaat ook kookt met een gasoven in plaats van hete lucht kan het verschil in de portemonnee oplopen tot wel een paar tientjes per jaar.*

Nog veel meer extra tips

 • Het formaat van de pan
  • Tijdens het koken gaat veel warmte verloren langs de randen van de pan, gebruik dus altijd een pan die even groot is als de kookplaat. Zo is je maaltijd sneller klaar en bespaar je dus energie.
 • Gebruik vaker de magnetron
  • Soms is de magnetron gebruiken energiezuiniger en dus goedkoper. Aardappels en groente kun je bijvoorbeeld sneller stomen in de magnetron dan koken in een pan. Niet alleen zuiniger, maar ook gezonder.
 • Was met een volle trommel op een lage temperatuur
  • Een volle trommel gebruikt net zo veel energie dan een halfvolle trommel. Het is dus zuiniger om een volle trommel te gebruiken aangezien je meer wast met dezelfde hoeveelheid energie. De was wordt op 30 graden net zo schoon als wassen op 60 graden. Dit verschil in temperatuur kan al een besparing van zo’n €30 opleveren.**
 • Gebruik geen droger
  • Een droger is een echt luxe product. Hoewel de was veel sneller droog is dan op een waslijn, verbruikt een droger een stuk meer energie dan een waslijntje. En, wat is er nu lekkerder dan een frisse buitenlucht op je kleding?
 • Vervang gloeilampen
  • Gloeilampen zijn enorm onzuinig. Spaar- of LEDlampen zijn een stuk zuiniger en hebben een langere levensduur.

Energie besparen hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn. En, het loont. Met deze tips kun je jouw energiekosten tot wel een paar honderd euro per jaar naar beneden krijgen. Het vergt in sommige gevallen wel wat aanpassingsvermogen, maar dan hou je wel geld over om veel leukere dingen te doen dan rekeningen betalen!

energiekosten

Bronnen: