Afval bestaat niet. Met die slogan probeert overheid en enkele instanties aan te geven dat ons afval (zowel particulier als zakelijk) juist verwerkt moet worden. Zo ontstaat er meer recyclebaar materiaal en slinkt de afvalberg. Klinkt leuk natuurlijk maar voor het zover is, moet er nog het nodige gebeuren. En laten we wel wezen, kostentechnisch moet het interessant zijn of blijven.

Waar de particulier zijn afval op straat zet of in ondergrondse containers dumpt, is er zakelijk wat meer aan de hand. Hier moet de verwerking geregeld worden door specialistische bedrijven die ingehuurd moeten worden. Bedrijfsafval is een kostenpost. Zo simpel is het. Een kostenpost waar uiteraard graag op bespaard wordt. Waar op te letten bij het kiezen van een afvalinzamelaar? Hierbij enkele tips:

  • Contractduur. Veel inzamelaars werken met maandcontracten. Denk aan Rollbakkie, Sita of Milieu Service Nederland. Een maandcontract houd je flexibel.
  • All-in prijzen. Je betaalt per maand een X bedrag. Uiteraard wil je dat dit de ook direct alle kosten zijn. Bij de prijs zit huur, verwerking, belasting en lediging. Zit dit allemaal bij de all-in prijs?
  • Heeft de verwerking landelijke dekking? M.a.w. kan ie in heel Nederland afval ophalen en lege containers brengen?
  • Tijd die nodig is om container te plaatsen? Hoe sneller hoe beter. 2 dagen is gangbaar.
  • Online te regelen? Kan je online snel een afspraak maken?

Verder zijn er grotere containers die automatisch doorgeven aan de verwerker wanneer ze vol raken. Dit voorkomt omkijken. Maar bij een simpele rolcontainer bestaat zo’n systeem niet. Ook speelt het maatschappelijke aspect een rol. Gaat de verwerker duurzaam om vervoer, afval en verwerking?

Voorbeelden van verwerkers zijn MKB-Afval.nl, Rolbakkie.nl, Sita en Milieu Service Nederland. Deze laatste is zeer maatschappelijk en verwerkt bedrijfsafval zo milieuvriendelijk mogelijk.

Qua prijzen liggen de spelers niet heel ver uit elkaar. De vanaf-prijzen liggen rond de 5 euro per maand. Maar dit is uiteraard afhankelijk van soort afval, inhoud container(s) en ophaalfrequentie. Papier en karton zijn goedkoper zijn chemisch afval. Feit is dat bijna ieder bedrijf op het bedrijfsafval kan besparen. Vergelijk de aanbieders eens en vind uit je niet teveel betaalt.