Het is altijd prettig om het lekker warm in huis te hebben, maar je kunt door je CV ketel te vervangen veel besparen op je verwarmingskosten. Het loont om dat te doen, ook al is je huidige CV ketel eigenlijk nog niet aan vervanging toe.

Vervangen door HR ketel

Als je een nieuwe CV ketel koopt, kies dan voor een HR ketel. Zo’n hoogrendementsketel is de zuinigste verwarmingsketel die er bestaat. Een HR ketel condenseert het vocht uit de verbrandingsgassen en gebruikt de warmte die daarbij vrijkomt voor verwarming van het CV-water, waardoor hij een hoog rendement behaalt. Een traditionele VR ketel (verbeterd rendementsketel) hergebruikt de vrijgekomen warmte niet.

Het vervangen van je huidige ketel door een zuinige HR ketel kan je zeker ruim € 200,– tot € 400,– per jaar besparen, waardoor je die investering al snel terugverdient. Een HR ketel is op zich niet duurder dan een VR ketel, maar je moet er wel een condens-afvoer voor aan laten leggen. VR ketels worden alleen nog maar gebruikt bij bijvoorbeeld een zeer lang afvoerkanaal, waar geen condens-afvoer mogelijk is.

Capaciteit is belangrijk

Bij de aankoop van een nieuwe HR ketel is het belangrijk goed op de capaciteit te letten. Die hoeft niet groter te zijn dan nodig is. Voor een oudere standaard eengezinswoning met een inhoud van ongeveer 300 m3 is een ketel met een vermogen van 20 à 25 kW groot genoeg. Voor nieuwbouwwoningen, die beter geïsoleerd zijn, is een capaciteit van 15 à 20 kW meer dan voldoende. Koop dus niet onnodig een duurdere ketel met een te hoge capaciteit!

Overigens beperkt de capaciteit van de radiatoren ook het eventuele extra vermogen van een grotere ketel. Een HR ketel levert het beste rendement als hij niet op volle sterkte hoeft te branden.

Combiketel bespaart extra

Je kunt nog méér op je energiekosten besparen door te kiezen voor een combiketel, die ook warm water levert. Bij een combiketel is het wel zinvol om voor een iets hoger vermogen te kiezen, omdat je daarmee méér warm douchewater kunt produceren.

Je kunt niet alleen met een nieuwe CV ketel op je energiekosten besparen, maar ook door bewust met je verwarmingsinstallatie om te gaan. Zo is het verstandig de verwarming ’s nachts wat lager te zetten, de radiatoren vrij te laten van obstakels, isolatiemateriaal (onzichtbaar) achter de radiatoren aan te brengen en de waakvlam van de ketel ’s zomers te doven. Ook is het goed van tijd tot tijd te bezien of het wisselen van energieleverancier lonend is.