We zitten in een tijd van verandering. Met name op het gebied van de energievoorziening zijn grote veranderingen te verwachten. In de nabije toekomst zullen steeds meer mensen hun eigen energievoorziening verzorgen. Ook omdat de elektrische auto, die in opkomst is, zo stukken goedkoper zal zijn.

Zelf energie opwekken

Er zijn allerlei manieren om zelf energie op te wekken. Je kunt zonnepanelen laten plaatsen of zelf plaatsen. Je kunt aandelen nemen in een windturbine. Je kunt een aardwarmte installatie laten aanleggen.
Je kunt ook klein beginnen en een zonneboiler aanschaffen. Waarom een zonneboiler? Omdat via de zonnepanelen elektriciteit wordt opgewekt die uitsluitend gebruikt wordt om het boilerwater te verwarmen. Het grote voordeel is dat iedere ochtend de boiler vol zit met lekker warm water, terwijl er geen kilowatt aan elektriciteit of m3 aan gas is verbruikt.

Gemiddeld jaarverbruik

Een elektrische boiler van rond de 100 liter verbruikt op jaarbasis, uitgaande van een doorsnee gezin, tegen de 2000 kwh. Dat betekent, uitgaande van 25 cent per kwh, een jaarbedrag van rond de 500€.
Een zonneboiler met een inhoud van iets meer dan 200 liter verbruikt op jaarbasis alleen stroom wanneer de zonnepanelen vol sneeuw liggen. Je bespaart dus minstens 450€ per jaar, terwijl het wateraandeel dubbel zo hoog ligt. Deze investering is binnen een paar jaar terug te verdienen. Zeker wanneer er sprake is van alsmaar stijgende energieprijzen.
Overigens is het raadzaam bij een eventuele offerte te vragen of er ook een subsidieregeling bestaat. Dat kan mogelijk tot een lagere prijs leiden.

De zonneboiler

Een zonneboiler komt op zolder te staan en wordt verbonden met de zonnepanelen die op het dak worden aangebracht. Natuurlijk zal er ook een aansluiting zijn naar het gewone elektriciteitsnet mocht het nodig zijn om daar elektriciteit te nemen. De nieuwe generatie zonneboilers biedt instelmogelijkheden van 40 tot 80 graden en kan voorzien worden van een pomprelais in het kader van legionella preventie. Dat is erg handig wanneer je langere tijd afwezig bent, zoals met vakanties. Is computergestuurd. Je hebt er dus geen omkijken naar en het allerbelangrijkste, helpt het milieu doordat er heel wat elektriciteit minder opgewekt moet worden.

Waarom een zonneboiler?

Een aantal redenen zijn al genoemd. Er zijn echter nog een paar zaken, die in de overweging om op een zonneboiler over te stappen meegewogen kunnen worden.

  1. zonnepanelen zijn nog te kostbaar en daardoor nog een stap te ver
  2. je woont in een huurhuis
  3. je wilt wel een bijdrage leveren aan het milieu, maar er is nauwelijks plek op het dak.

Dan is het plaatsen van een beperkt aantal zonnepanelen voor de zonneboiler en makkelijker en goedkoper. Toch lever je hiermee een flinke bijdrage en bespaar je de komende 15 jaar, of wie weet nog langer, veel geld.