Het verwarmen van een huis is geen overbodige luxe, want niemand voelt zich fijn in een huis waar het koud is. Het is mens eigen om iets te veranderen dat niet bevalt en vaak wordt er dan ook bij kou een slinger gegeven aan de thermostaat.

Regelmatig komt het voor dat er door de centrale verwarming aan te zetten, alle radiotoren aanslaan door het huis en dus ook in ruimtes waar niemand is. Op dat moment is het lekker warm in bijvoorbeeld de woonkamer, maar het is fijn totdat de rekening binnenkomt..

De rekeningen van de energiemaatschappijen vallen in de meeste gevallen hoger uit dan verwacht en dan is het verwarmen van het huis ineens een stuk minder leuk. Er wordt niet vaak aan gedacht, maar een houtkachel is ideaal om een ruimte te verwarmen en dit op een besparende manier.

Houtkachels zijn al vanaf het begin van de vorige eeuw een erg populaire manier om het te huis te verwarmen. De houtkachels van tegenwoordig hebben vaak een rendement van ca. 75-80% en hierdoor gaat relatief gezien weinig warmte verloren.

Daarnaast staat met een houtkachel de kosten voor een stookperiode vaak al vast. Na enkele periodes van stoken met brandhout, is in de meeste gevallen duidelijk hoeveel er per periode nodig is om goed te verwarmen. Tevens zorgt een houtkachel voor extra sfeer door het oogstrelende vlammenspel dat gecreƫerd wordt door de vlammen van het brandhout.