In tijden van economische tegenspoed moet de hand op de knip worden gehouden. Bij sommige producten of diensten is dit gemakkelijk, je koopt ze simpelweg niet (meer). Andere producten blijf je nodig hebben en zijn niet te vervangen door iets anders. Energie en internet zijn dit soort producten. Hoewel broodnodig is er gelukkig fors op te besparen.

Contractperiode en betaling
Een internetprovider of energieleverancier hanteert een bepaalde contracttermijn. Vaak is dit 1 jaar maar de laatste tijd die we ook vaker meerjarige contracten. Let bij het afsluiten van een contract goed op de termijn. Mijn advies is om nooit langer dan 1 jaar ergens aan vast te zitten. Zo blijf je flexibel en kan je snel veranderen van provider en/of leverancier. Na de contractperiode geldt een opzegtermijn van 1 maand. Stilzwijgend verlengen mag niet meer.

Energie
Energie = energie. En zo simpel is het. Of je nou energie bij Nuon afneemt of bij Essent, thuis merk je er niets van. Dus waarom meer betalen dan nodig is? Energieleveranciers stunten met prijzen. Dit zijn lokkertjes om je binnen te halen en om je in slaap te sussen. Laat dus goed op de contractperiode zoals hierboven beschreven. Ga altijd voor een 1-jarig contract met een actietarief. Zo profiteer je van korting en zit je niet lang ergens aan vast. Jarenlang beweerden leveranciers dat prijzen alleen maar konden stijgen en dat je daarom een langdurig contract moest nemen voor een vaste prijs. Maar de laatste 1,5 jaar blijft energie wel degelijk goedkoper te kunnen worden.  Vergelijk energie en stap over. Dit kan jaarlijks om zo dus jaarlijks te besparen.

De gemiddelde besparing voor gemiddeld huishouden (2-persoons) komt uit op 240 euro per jaar.

Internet, TV & bellen
Waar overstappen van energie eigenlijk een puur administratieve handeling is, ligt dit bij internet (al dan niet met televisie en bellen) iets anders. Je moet bij een nieuw internetabonnement ook opnieuw een modem aansluiten. Maar dit kost je misschien een half uurtje. Bij internetproviders is er relatief veel verschil onderling. Men kan internet aanbieden via DSL, kabel of glasvezel. Het verschil voor de consument zit hem vooral in snelheid en prijs. Neem je diensten gecombineerd af, bijvoorbeeld een alles-in-1 pakket, dan profiteer je van korting. De DSL providers zoals Online.nl, Telfort en Tele2 kennen de laagste prijzen. Kies je puur voor de prijs, dan zal de overstap waarschijnlijk naar een van hen gaan.

Overstappen scheelt ook hier aanzienlijk in de portemonnee. Kies je voor een alles-in-1 pakket dan bespaar je gemiddeld rond de 180 euro per jaar.

 

Zelf stap ik jaarlijks over en kijk ik puur naar prijs. Zo bespaar ik jaarlijks toch honderden euro’s en zeg nou zelf; merk je iets van verschil tussen energieleveranciers of internetproviders? Ik niet in ieder geval.